Paraziți în corp: de ce sunt helmintiaze periculoase?

Helminthiases sunt boli parazitare cu un tablou clinic polimorf. Conform statisticilor, aproximativ fiecare a patra persoană din lume este un purtător de paraziți - helminți.

Tipuri de paraziți

Helminthiases se găsesc peste tot, de la latitudinile arctice până la ecuator. Prevalența lor este influențată, printre altele, de factori climatici, socio-economici, culturali și alții.

Toate helmintii sunt împărțiți în trei grupuri mari de cestode - tenii, nematode - viermi rotunzi, flukes - flukes. Pe teritoriul țării noastre, se înregistrează în fiecare an peste o sută de helmintiaze diferite, care provoacă anumite tipuri de paraziți. Majoritatea covârșitoare a acestora (aproximativ nouăzeci și opt la sută) sunt enterobiază, ascariază, opisthorhiasis și difilobotriază, ale căror agenți cauzali sunt oxiuri, viermi rotunzi, opisthorchis și, respectiv, tenii largi. Habitatul obișnuit al helmintilor este intestinul uman. Cu toate acestea, ele pot parazita și în plămâni, rinichi, ficat, țesut muscular, inimă, creier, organe de vedere.

Atât copiii, cât și adulții sunt susceptibili la infecția cu paraziți, dar cel mai adesea helmintiaza apare la copii. Într-adevăr, optzeci și optzeci și cinci de oameni dintr-o sută de bolnavi sunt copii. Acest lucru se datorează, printre altele, lipsei abilităților de igienă la copii, precum și sistemului imunitar imatur anatomic al acestora.

Cel mai adesea, copiii suferă de ascarioză și enterobioză. Pescarii și cei cărora le place să mănânce pești de râu prezintă un risc de infectare cu difilobotriază, iar vânători - cu trihinoză.

Paraziți: semne posibile

dureri abdominale cu paraziți în corp

Există două faze ale helmintiazei - acută și cronică. Cu un curs sever al bolii, stadiul acut poate dura până la două sau mai multe luni. În faza acută, la două până la patru săptămâni după invazie, pot fi observate semne clinice ale bolii, de exemplu:

 • Febra (temperatura de la valori subfebrile la febrile).
 • Erupții cutanate (pete, urticarie). Urticarie recurentă, care nu este ameliorată de medicamente hormonale și desensibilizante. Acest lucru se datorează, printre altele, faptului că parazitul, aflat în organism, își eliberează deșeurile (toxinele).
 • Umflarea feței.
 • Inflamația conjunctivei ochiului.
 • Diaree sau constipație.
 • Simptome dispeptice (balonare și așa mai departe).
 • Amigdalită.
 • Polilmfoadenopatie.
 • Bronșită, infiltrare în plămâni.
 • Miocardita.
 • Hepatita.
 • Meningoencefalita.

Semnele de mai sus nu sunt simptome patognomonice pentru una sau alta helmintiază.

Cele mai tipice semne ale unei infecții parazitare sunt observate din sângele periferic. Deci, în stadiul acut al bolii, este prezentă hipereozinofilia, care se caracterizează printr-o creștere a nivelului de eozinofile din sânge. Cel mai adesea, numărul lor este de douăzeci până la treizeci la sută. În unele cazuri, numărul de celule poate ajunge la optzeci până la nouăzeci la sută. Eozinofilia ridicată este însoțită de obicei de leucocitoză.

Complicațiile infecțiilor parazitare

Complicațiile helmintiazei, desigur, depind de locul în care se află paraziții în corp și de gradul de invazie helmintică. Unele dintre cele mai frecvente complicații sunt:

 • Obstructie intestinala.
 • Apendicita acuta.
 • Peritonită datorată perforației peretelui intestinal.
 • Hepatita.
 • Aspirarea paraziților în plămâni.

Metode pentru diagnosticarea paraziților în organism

diagnosticarea paraziților din organism

Diagnosticul helmintiazei este destul de simplu. Analiza scaunului este utilizată pentru a identifica cele mai frecvente tipuri de paraziți. În conformitate cu recomandările internaționale, analiza pentru paraziții intestinali este prezentată de trei ori.

Livrarea de fecale pentru ouă de helminți (YAG) și chisturi de protozoare vă permite să detectați aproape toate tipurile de paraziți (intestinali). O excepție este enterobiaza cauzată de oxiuri (acest parazit, spre deosebire de alții, depune ouă pe piele lângă anus și nu în lumenul intestinal). În acest caz, se efectuează așa-numita răzuire pentru enterobiază (amprentă cu bandă adezivă) din pliurile perianale.

Coproscopia ajută la identificarea numărului de ouă din fecale, ceea ce vă permite să judecați intensitatea invaziei helmintice. În plus, se poate face analiza bilei și a sputei.

În ceea ce privește diagnosticul de helmintiază extraintestinală și tisulară, situația este mai complicată. În acest caz, un test imunosorbent legat de enzime (ELISA), un test de sânge pentru microfilarii și, dacă se suspectează trihinoză, se poate utiliza o biopsie musculară pentru identificarea paraziților din corp.

Metode de diagnostic suplimentare sunt ultrasunetele (ultrasunetele), radiografiile, fibrogastroduodenoscopia (FGDS), tomografia computerizată (CT), imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).

Pentru diagnosticul unui anumit helmint, există sisteme speciale de testare, a căror specificitate și sensibilitate depășesc nouăzeci la sută. Deși există atât rezultate fals pozitive, cât și rezultate negative negative. În cazurile îndoielnice, pentru a evalua dinamica manifestării, pacientul este supus unei a doua analize.

Adesea, una dintre cele două metode menționate mai sus este suficientă pentru a pune un diagnostic - un test de scaun sau un test de sânge pentru anticorpi.

Restul metodelor de diagnostic sunt mai puțin informative și pot fi utilizate ca metode suplimentare. Pentru a detecta helmintii intestinali (de exemplu, ascaris și lamblia), este incorect să se prescrie un test de anticorpi sau așa-numita reacție în lanț a polimerazei (PCR).

În ceea ce privește imunoanaliza enzimatică, aceasta vă permite să detectați toxocariază, fasciolioză, opistorhiază și echinococoză. Diagnosticul tuturor celorlalți paraziți în acest mod va duce la rezultate nesigure. În cazurile controversate, se utilizează metode de cercetare secundară - un test de sânge pentru ascariază sau giardioză suspectată. Erorile de diagnostic sunt de obicei asociate cu alegerea greșită a metodei sau interpretarea greșită a rezultatelor analizei obținute, care se întâlnește adesea în practică.

Un mod sincer șarlatan de detectare a viermilor este diagnosticul de biorezonanță. De regulă, după trecerea acestei metode de cercetare, aproape toți oamenii au nu numai paraziți în organism, ci și multe alte probleme de sănătate.